از آنجایی که هر کالایی در گمرک از یک تعرفه گمرکی مشخصی برخوردار می‌باشد نیاز است تا بعد از آنکه ارقام مشخص شده کالای مورد نظر اظهار شد گمرک رقم اظهار شده را با رقم‌هایی که سامانه tsc ارائه می‌کند بررسی کند. ارزش واردات هر کالا در سامانه نام برده شده آمده است که به واسطه آن به خوبی می‌توانید به ارزش واقعی واردات هر کالا پی ببرید و در نتیجه به راحتی کم اظهاری به گمرک را تشخیص دهید. اما سوال اصلی این است که منظور کم اظهاری به گمرک چیست؟ و برای جلوگیری از کم اظهاری و بد اظهاری چه راه حل هایی وجود دارد؟

تخلفات گمرکی

تخلف گمرکی به هرگونه عمل یا رفتاری اطلاق می‌شود که مغایر با قوانین و مقررات گمرکی باشد. این تخلفات در زمینه تجارت بین‌المللی اتفاق می‌افتند و ممکن است بازرگانان به دلایل مختلف، از جمله به منظور به‌دست‌آوردن سود بیشتر، اقداماتی را در مراحل تشریفات گمرکی انجام ‌دهند که با قوانین و مقررات گمرکی در تضاد باشد.

برخی از مصادیق رایج تخلفات گمرکی عبارتند از:

  • اظهار خلاف واقع: ارائه اطلاعات نادرست یا گمراه‌کننده به گمرک در مورد کالا، ارزش، مبدا یا مقصد آن.
  • عدم اظهار کالای تجاری: عدم اعلام وجود کالای تجاری به گمرک.
  • قاچاق کالا: ورود یا خروج کالا به کشور بدون مجوز قانونی.
  • تغییر ماهیت و تعرفه کالا: تغییر ماهیت یا تعرفه کالا به منظور پرداخت حقوق گمرکی کمتر.
  • عدم پرداخت حقوق گمرکی: عدم پرداخت کامل یا به موقع حقوق گمرکی و عوارض.
  • تخلفات مربوط به اسناد و مدارک: ارائه اسناد و مدارک جعلی یا ناقص به گمرک.
  • عدم رعایت مقررات بهداشتی و قرنطینه‌ای: عدم رعایت مقررات بهداشتی و قرنطینه‌ای برای کالاهای مشمول این مقررات.
  • تخلفات مربوط به ترانزیت کالا: عدم رعایت مقررات مربوط به ترانزیت کالا.
انواع تخلفات گمرکی

تخلفات گمرکی

جرایم و مجازات‌های تخلفات گمرکی

جرایم و مجازات‌های تخلفات گمرکی بر اساس نوع و شدت تخلف متفاوت است. برخی از این جرایم شامل: ضبط کالا: کالای قاچاق یا کالایی که با تخلف گمرکی به کشور وارد شده است، ضبط می‌شود، پرداخت جریمه نقدی: متخلفان موظف به پرداخت جریمه نقدی به میزان چند برابر ارزش کالای قاچاق یا حقوق گمرکی پرداخت نشده هستند و مجازات حبس: در برخی از موارد، مانند قاچاق کالاهای ممنوعه، علاوه بر جریمه نقدی، متخلف به مجازات حبس نیز محکوم می‌شود.

مرجع رسیدگی به تخلفات گمرکی

مرجع رسیدگی به تخلفات گمرکی، کمیسیون رسیدگی به تخلفات گمرکی است. این کمیسیون در هر گمرک مستقر است و متشکل از نماینده گمرک، نماینده وزارت امور اقتصادی و دارایی و نماینده قوه قضائیه است.

راه‌های پیشگیری از تخلفات گمرکی

  1. آشنایی با قوانین و مقررات گمرکی: بازرگانان و فعالان اقتصادی باید با قوانین و مقررات گمرکی آشنا باشند تا از ارتکاب تخلفات ناخواسته جلوگیری کنند.
  2. استفاده از مشاوره متخصصان: استفاده از مشاوره متخصصان گمرکی می‌تواند در زمینه تشریفات گمرکی و جلوگیری از تخلفات مفید باشد.
  3. اظهار صحیح و کامل اطلاعات: ارائه اطلاعات صحیح و کامل به گمرک در مورد کالا، ارزش، مبدا و مقصد آن از بروز تخلفات جلوگیری می‌کند.
  4. رعایت صداقت و امانتداری: رعایت صداقت و امانتداری در تمام مراحل تجارت بین‌المللی، از جمله در تشریفات گمرکی، ضروری است.
تخلفات گمرکی

مرجع رسیدگی به تخلفات گمرکی

منظور از کم اظهاری گمرک چیست؟

در تعریف کلی می‌توان عنوان کرد که کم اظهاری یک واژه بازرگانی و به معنای کمتر بیان شدن ارزش یک محصول است. در حقیقت، کم اظهاری به گمرک به معنی اعلام ارزش یا تعداد کالای کمتر از مقدار واقعی در زمان ترخیص کالا از گمرک است. این عمل به منظور کاهش عوارض و حقوق گمرکی انجام می‌شود و یک تخلف محسوب می‌شود.

برای ترخیص کالا از گمرک یکی از مدارکی که باید ارائه داده شود اظهارنامه است. ارائه این مدرک نیازمند این است که بازرگان مبلغی را تحت عنوان تعرفه گمرکی پرداخت کند. فرض کنید شما کالایی با ارزش ۲ دلار وارد کشور کرده‌اید اما در اظهارنامه ارزش آن کالا را یک دلار لحاظ نموده‌اید در این شرایط است که کم اظهاری به گمرک صورت گرفته است.

نقش کارت‌های بازرگانی در کم اظهاری

کارشناسان سازمان‌های گمرکی بر این عقیده هستند که یکی از دلایل اصلی کم اظهاری کارت‌های بازرگانی است چرا که به طور معمول تهیه و صدور این کارت‌ها به صورت تقلبی و جعلی نیز امکان دارد.

بنابراین بیشتر کم اظهاری‌های گمرک که به وجود می‌آیند به این دلیل است که برخی از تجار با دریافت کارت بازرگانی به نام افراد دیگر اقدام به واردات کالاهای خود می‌کنند. در این میان هم افراد زیادی هستند که گاهی برای آنکه اقدامات آنها ناشناخته بماند هر چند وقت یکبار از کارت بازرگانی افراد دیگر جهت واردات استفاده می‌کند.

کارت‌های بازرگانی

نقش کارت‌های بازرگانی در کم اظهاری

راه حل هایی برای جلوگیری از کم اظهاری در گمرک

با توجه به موارد عنوان شده و وجود افراد سودجو در دنیای تجارت راه حل‌هایی در نظر گرفته شده که با توجه به آنها می‌توان از کم اظهاری و بدظهاری گمرک جلوگیری کرد.

لازم به ذکر است که کم اظهاری یک تخلف گمرکی به شمار می‌آید بنابراین در صورتی که فردی دچار این تخلف شود یا به اشتباه تعرفه یک کالا را کمتر از آنچه که هست اعلام کند، علاوه بر آنکه ملزم به پرداخت ما به التفاوت نرخ واقعی و نرخ اظهار شده آن کالا خواهد بود باید جریمه گمرکی که تقریباً بین ۱۰ تا  ۱۰۰ درصد این مابه­ التفاوت می باشد را نیز بپردازد.

شاید بد نباشد که بدانید کم اظهاری گمرک بیشتر برای کالاهایی صورت می‌گیرد که دارای درصد یا سود بازرگانی بالایی می‌باشد. از میان 6600 ردیف تعرفه‌های عنوان شده تنها 2280 ردیف دارای حداقل تعرفه هستند و بالغ بر 4000 ردیف از تعرفه بیش از 4 درصد برخوردارند و این موضوع زمینه کم اظهاری و بداظهاری را افزایش داده است.

به همین خاطر ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برای جلوگیری از کم اظهاری به گمرک الکترونیکی کردن مراحل اظهار گمرکی و سامانه الکترونیکی از راه دور را راه اندازی کرده است.

سامانه رفع کم اظهاری از راه دور چیست؟

برای جلوگیری از کم اظهاری به گمرک، اداره گمرک کشور سعی کرده است تا برای کاهش دادن این مسئله، اقداماتی در جهت کاهش تعرفه های گمرکی انجام دهد.

سازمان مبارزه با قاچاق کالا و ارز هم سامانه اظهار از راه دور را در نظر گرفته ایت که بدین وسیله بازرگانان می توانند کلیه مراحل اظهار در گمرک را به صورت الکترونیکی انجام دهند و این کار باعث می شود که واسطه ها و نیروهای انسانی حذف شوند و خطا و تخلف هم به حداقل برسد.

در چه مواردی امکان بیش اظهاری وجود دارد

شاید شما جزء آن دسته از دوستانی هستید که به تازگی وارد دنیای تجارت شده اید و اطلاعات چندان زیادی از قوانین گمرکی ندارید و یا اینکه ناخواسته منجر به تخلف و کم اظهاری شده اید.

آیا می خواهید بدانید که در چه مواردی این تخلف وجود دارد و با آگاهی از این مسئله از بروز این اتفاق جلوگیری کنید؟

به طور کلی باید بگوییم که در موارد زیر امکان کم اظهاری وجود دارد.

  • تامین موارد مالی کالا های قاچاق و …
  • شرکت هایی که مدیریت از مالکیت آن جدا است ( همانند سهامی عام و تعاونی ها )
  • ارائه تسهیلات بانکی و یا از حساب ذخیره ارزی و به صورت بلند مدت که تقریبا یک وام با بهره پایین است.
  • سازمان ها و شرکت های دولتی اقدام به خرید شرکت های خارجی می نمایند.
رفع کم اظهاری از راه دور

سامانه رفع کم اظهاری از راه دور

در نهایت اینکه

به عنوان حُسن ختام بار دیگر یادآوری می کنیم که کم اظهاری به گمرک یکی از تخلفات رایج در گمرک، در زمینه واردات کالا است و این تخلف زمانی رخ می دهد که بازرگانان با شرکت وارد کننده کالا به منظوره بهره بردن ز تفاوت نرخ ارز ارزش کالای وارداتی را به گونه ای دیگری اعلام می کنند تا از این طریق بتوانند مقدار ارز بیشتری بدست آورند.

سوالات مربوط به کم اظهاری به گمرک

1چرا برخی از بازرگانان اقدام به کم اظهاری می کنند؟
با کم اظهاری ارزش یا تعداد کالا، فرد می‌تواند عوارض و حقوق گمرکی کمتری پرداخت کند. برخی افراد برای ورود کالاهایی که ممنوع یا مشمول محدودیت هستند، اقدام به کم اظهاری می‌کنند. با کم اظهاری ارزش کالا، فرد می‌تواند از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و سایر مالیات‌ها اجتناب کند.
2چگونه می‌توان از کم اظهاری جلوگیری کرد؟
اعلام صحیح ارزش و تعداد کالا، استفاده از خدمات مشاوره گمرکی و آشنایی با قوانین و مقررات گمرکی.
3آیا کم اظهاری شامل قاچاق می‌شود؟
قاچاق به معنای ورود یا خروج کالا بدون مجوز گمرک است. کم اظهاری جرم جداگانه‌ای است، اما در برخی موارد می‌تواند به قاچاق نیز منجر شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *