چگونگی ترخیص کالا از گمرک

ترخیص کالا از گمرک

آنچه که در زمینه واردات و صادرات کالا دارای اهمیت بسیار زیادی می باشند مسئله ترخیص کردن کالاها از گمرکات کشور می باشد. زمانیکه شما اقدام به وارد کردن کالایی از کشورهای خارجی به کشور خودتان می کنید نیاز است تا این کالا به اداره گمرک رفته و شما برای ترخیص آن باید اقدامات لازم را طبق قوانین و مقررات گمرکی کشور مقصد انجام دهید. البته تمامی موارد مربوط به ترخیص کالاهای وارداتی در رابطه با ترخیص کردن کالاهای صادراتی از گمرکی نیز صدق می کند.

بنابراین، لازمه ترخیص کالا از گمرک طی کردن یک سری سلسله مراتب می باشد که برای انجام آنها نیاز است تا به خوبی از قوانین گمرکی آشنایی داشته باشید. اهمیت کسب اطلاع از قوانین این است که خدای نکرده در اثر بی تجربه بودن و بی دقتی کار اشتباهی انجام ندهید تا کالاهای شما در لیست کالای قاچاق قرار گرفته و باعث شود تا شما ضرر کنید و اعتبار خود را از دست بدهید.

شناخت از مراحل ترخیص کالا، به شما کمک خواهد کرد تا از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید. طبیعی است که بازرگانان دارای مشغله زیادی هستند و این احتمال بسیار بالا است که فرصت ان را نداشته باشند که برای شناخت قوانین ترخیص وقت بگذارند. در این موارد است که بهترین کار همکاری با یک ترخیص کار حرفه ای و با تجربه می باشد.

تیم بازرگانی فقیهی تصمیم دارد تا در این مقاله شما را با نکات مفید و کار آمد در زمینه ترخیص کالا، مراحل انجام این کار و نکات و تبصره هایی که باید در این رابطه بدانید بیشتر آشنا کند. بنابراین، پیشنهاد می کنیم اگر به تازگی وارد عرصه تجارت شده اید و یا اینکه با وجود تجربه بسیار در واردات و صادرات هنوز برای ترخیص کالاهای خود مشکل دارید با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

ترخیص کالا چیست و چگونه انجام می شود؟

برای آشنایی با قوانین مربوط به ترخیص کالا از گمرک، ابتدا نیاز است بدانیم که منظور از ترخیص کالا چیست؟ و این فرآیند به چه صورت انجام می شود؟

خب، در یک تعریف ساده و کلی باید بگوییم که منظور از ترخیص کالا انجام فرآیندهای اداری و مالی می باشد که باید بازرگانان و ترخیص کاران طی کنند تا بتوانند کالاهای وارداتی و صادراتی خود را از گمرک آزاد کنند.

همانطور که در ابتدای مطلب امروز هم عنوان کردیم، زمانیکه شما کالایی را وارد و یا صادر می کنید آن کالا به اداره گمرک خواهد رفت تا هزینه هایی همچون: هزینه مالیات، سود بازرگانی، حقوق گمرکی و هزینه تسهیلات به کار رفته برای واردات و صادرات کالا بر روی آنها اعمال شود. از آنجایی که فرآیند ترخیص کالا از گمرک چندان کار ساده و آسانی نیست و باید مراحل بسیاری را طی کنید تا بتوانید کالاهای خود را از گمرک مربوطه آزاد کنید شرکت هایی که آگاهی و دانش کافی در رابطه با قوانین گمرکی و ترخیص کالا دارند می توانند به بازرگانان کمک زیادی کنند.

این شرکت ها با در اختیار داشتن تیم ترخیص کار حرفه ای وارد میدان می شوند و صفر تا صد مراحل ترخیص کالاها را از گمرک با سرعت بیشتر و هزینه نسبتا کمتری انجام می دهند. در واقع وظیفه این افراد این است که بر تمام قوانین و مراحل گمرکی برای ترخیص کالا تسلط داشته و از کلیه روندها اطلاع دارند و به صورت دقیق می توانند کارهای لازم را برای ترخیص کالا انجام دهند.

ترخیص کالا

چگونگی ترخیص کالا از گمرک

نکات و تبصره‌های موجود در خصوص ترخیص کالا

اگر می خواهید در انجام فرآیند ترخیص کالا از گمرک موفق باشید و بدون مشکل و ضرر و زیان کالاهای وارداتی و صادراتی خود را از گمرک ترخیص و آزاد کنید نیاز است که چند نکته و تبصره مهم در رابطه با انجام این فرآیند را بشناسید.

اولین نکته و تبصره مهم، اطلاع از اداره گمرک می شود. باید بدانید که از زمانیکه کالاها شما تحویل این اداره داده می شود برای مدت زمان سه ماه این اداره می تواند کالاهای شما را نزد خود نگه دارد تا شما اقدامات لازم برای ترخیص آنها را انجام دهید. همچنین تمدید زمان مشخص شده به درخواست صاحب کالا نیز امکانپذیر است که در این صورت باید هزینه انبارداری تا حداقل دو ماه دیگر پرداخت کنید. چنانچه در مدت زمان مشخص شده شما به عنوان صاحب بار برای ترخیص کالاهای خود اقدامی انجام ندهید محموله شما جزء کالاهای متروکه محسوب خواهد شد.

مسئله مهم بعدی این است که اگر از مدت زمان صدور سند ترخیص کالاهای شما یک ماه گذشته باشد و کالای شما همچنان در انبار مانده و اقدامی برای ترخیص آنها انجام نداده باشید، مجدد کالای شما متروکه به حساب خواهد آمد.

از دیگر نکات و تبصره های مخصوص به ترخیص کالا از گمرک این است که در صورتیکه کالاهای شما دارای تاریخ انقضاء محدود باشند و تجهیزات مناسب و لازم برای نگهداری از آنها در گمرک مربوطه وجود نداشته باشد شما به عنوان صاحب بار باید درخواست انتقال کالاهای خود را به گمرکی که دارای تجهیزات لازم و مناسب برای نگهداری از کالای شما می باشد داده و گمرک باید اقدامات لازم  را انجام دهد.

نکته مهم بعدی این است که وجود برخی موانع، باعث می‌شود که مراحل ترخیص کالا، متوقف شود. در صورت توقف روند توسط اداره گمرک، کالا متروکه نمیشود.

مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا

برای ترخیص کالا از گمرک نیاز به یک سری اسناد و مدارک می باشد که لیست آنها را در این بخش ارائه داده ایم.
  • پیش‌نویس و ثبت در سیستم EPL گمرک
  • تصویر کارت بازرگانی
  • قبض انبار
  • بارنامه
  • گواهی مبدأ
  • پرفورما یا پیش فاکتور
  • فاکتور
  • ترخیصیه
  • اعلامیه تأمین ارز
  • مجوز ثبت سفارش
  • بیمه نامه گمرکی
  • مجوزهای قانونی در صورت نیاز
  • وکالتنامه رسمی (در صورتی که کار را به ترخیص‌کار سپرده باشید.)
اهمیت ترخیص کالا

تبصره‌های موجود در خصوص ترخیص کالا

مراحل ترخیص کالا از گمرک

برای ترخیص کالا از گمرک نیاز به طی کردن مراحلی است که در ادامه به چند مورد از مهمترین این مراحل اشاره کرده و درباره هر یک از آنها اطلاعات کوتاه و مختصری را برایتان به اشتراک گذاشته ایم.

ثبت اظهارنامه

یکی از مهمترین مراحلی که نیاز است طی کنید تا بتوانید اقدامات لازم را جهت ترخیص کالا انجام دهید این است که کالاهای وارداتی و صادارتی خود را به ثبت برسانید.

در مرحله ثبت اظهار نامه که بعد از ورود کالا به گمرک انجام می شود لازم است شما تمامی اطلاعات مربوط به کالاهای خود را ثبت کنید. خوشبختانه انجام این کار چندان هم سخت نیست زیرا که با مجهز شدن سیستم گمرک به سامانه ای تحت عنوان سامانه EPL شما به راحتی می توانید به صورت آنلاین اقدام به ثبت اظهارنامه کالاهای وارداتی و صادراتی خود کنید.

برای انجام این کار نیاز است مدارکی را که در پاراگراف قبل اشاره کرده ایم ارائه دهید. دقت داشته باشید بعد از تکمیل ثبت اطلاعات و ارائه دادن مدارک لازم چنانچه درخواست شما تایید شود به شما یک شماره سریال و شماره عطف داده خواهد شد که لازم است در حفظ و نگهداری آن کوشا باشید.

دریافت کوتاژ ( احراز هویت)

مرحله بسیار مهم بعدی برای ترخیص کالا، مرحله دریافت کوتاژ یا همان احراز هویت است. که این مرحله بعد از بررسی اسناد صورت می گیرد. انجام این مرحله بدین صورت است که دایره احراز هویت وظیفه دارد هویت صاحب بار، شماره ثبت کالا را ثبت کرده و پس از ثبت کوتاژ، اظهارنامه‌ی شما، مهر می‌شود.

کنترل و ارزیابی کالا

در این مرحله با توجه به نوع کالاهایی که وارد و یا صادر کرده اید مسیرهای مختلفی پیش روی شما قرار داد که در هر یک از این مسیرها کالاهای شما توسط ارزیاب های گمرکی کنترل خواهند شد. در مرحله کنترل و ارزیابی کالا، مقدار بار، مطابق بودن آن با اسناد و مدارکی که ارائه داده اید مورد بررسی قرار خواهند گرفت و چنانچه مشکلی وجود نداشته باشد در قسمت دایره ارزش طی بررسی های کاملی که صورت می گیرد، کالاهای شما ارزش گذاری خواهند شد.

اخذ مجوز

بعد از طی کردن موفقیت آمیز مراحل قبل  نوبت به اخذ مجوز می رسد. مجوزهایی که شما برای خارج کردن کالاهای خود از گمرک به آنها نیاز دارید. پس، شما به عنوان بازرگان و صاحب بار باید بدانید که آیا کالای وارداتی و صادراتی شما جزء آن دسته از کالاهایی می باشد ککه برای ترخیص به مجوز نیاز داشته باشد یا خیر؟!

برای مثال: کالاهایی همچون تجهیزات پزشکی، بهداشتی، تجهیزات مخابراتی و رادیویی، انرژی اتمی و … برای ترخیص از گمرک نیاز به اخذ مجوز دارند.

بررسی تعرفه

از دیگر مراحل مهم ترخیص کالا از گمرک، مرحله بررسی تعرفه می باشد. در این مرحله ترخیص کالاها به صورت مجازی صورت می گیرد. یعنی کالاهای شما اسناد مربوط به آنها توسط کارشناس مربوطه تطبیق داده خواهد شد و بررسی های لازم جهت وجود مدارک و امضاهای لازم صورت می گیرد تا کالا تایید نهایی شود.

مراحل پرداخت و دریافت از انبار

چنانچه تمامی مراحل عنوان شده را تا به اینجای کار با موفقیت پشت سر گذاشته باشید نوبت به پرداخت هزینه های آزاد کردن کالا از گمرک خواهد رسید.

پرداخت هزینه و صادر شدن سند ترخیص

صاحب بار باید هزینه هایی که توسط کارشناس اداره گمرک در مراحل قبل برآورد شده است را پرداخت کند تا پروانه سبز توسط گمرک برای وی صادر شود. در صورت صدور این برگه، صاحب بار می تواند کالای خود را از انبار گمرک خارج کند.

اجازه بارگیری

با دریافت برگ سبز گمرکی و تسویه لازم، باید برای دریافت قبض انبار اقدام کنید. با در اختیار داشتن این قبض مجوز بارگیری شما از گمرک صادر خواهد شد. فراموش نکنید که در این مرحله باید هزینه انبارداری را به مسئول نگهداری کالا نیز پرداخت کنید.

خروج کالا

در نهایت، نوبت به مرحله آخر یعنی ترخیص کالا از گمرک می رسد. برای انجام این کار شما باید ابتدا فیش انبار را دریافت کنید که نشان می دهد انباردار کالا را به شما تحویل داده است. بعد از دریافت این سند شما مجاز خواهید بود وسیله ای که به کمک آن می خواهید کالاهای خود را بارگیری کنید وارد گمرک کرده و بار خود را از گمرک خارج کنید.

هزینه ترخیص کالا از گمرک

مراحل ترخیص کالا از گمرک

هزینه خروج کالا از گمرک

از دیگر موارد بسیار مهم در خصوص ترخیص کالا از گمرک، اطلاع از هزینه هایی است که باید برای انجام این کار پرداخت کنید. به طور کلی هزینه هایی که می بایست برای ترخیص کردن کالاهای خود از گمرک بپردازید بسته به موارد مختلف می توانند متغییر باشند.

اما، به طور کلی هزینه های خروج کالا از گمرک شامل موارد زیر می باشند.

  1. باربری
  2. تخلیه
  3. تعیین تعرفه
  4. هزینه آزمایشگاه
  5. انبارداری
  6. هزینه کارشناسی

عوامل تاثیر گذار بر هزینه ترخیص و خروج کالا از گمرک

آنچه که لازم است در رابطه با هزینه ترخیص و خروج کالا از گمرک بدانید این است که کالاهای تجاری که وارد گمرک می‌شوند مشمول انجام تشریفات گمرکی هستند که در طی انجام این فرایند هزینه‌هایی به کالاها تعلق می‌گیرد.

همانطور که قبل‌تر هم اشاره کردیم این هزینه‌ها بسته به شرایط و عوامل می‌توانند مختلف باشد مجموعه هزینه‌هایی که برای ترخیص و خروج کالا از گمرک نیاز است پرداخت کنید را به شما معرفی کردیم حال می‌خواهیم بگوییم برای انجام این کار چه عواملی هستند که می‌توانند بر هزینه ترخیص تاثیرگذار باشند.

اولین مورد از عوامل تاثیرگذار بر هزینه ترخیص کالا از گمرک نوع کالایی است که شما وارد یا صادر می‌کنید لازم است بدانید کالاهای وارداتی و برخی کالاهای صادراتی بر اساس نوع کالا تعرفه‌بندی صورت می‌پذیرد و حقوق و عوارض گمرکی دریافت می‌کنند.

عامل مهم بعدی ارزش کالا می‌باشد یعنی ارزش کالا بر هزینه گمرکی و حقوق و عوارض تاثیر مستقیم دارد. در حقیقت هرچه کالا ارزش بیشتری داشته باشد شما می‌بایست هزینه بیشتری را بابت ترخیص و خروج آن از گمرک بپردازید.

سومین مورد از عوامل تاثیرگذار بر هزینه ترخیص کالا از گمرک حجم کالاها می‌باشد. با توجه به اینکه حجم کالا چقدر می‌باشد هزینه‌های انبارداری و حمل کالا نیز افزایش پیدا خواهند کرد.

روش ارسال کالا یا همان روش حمل کالا یکی دیگر از عوامل بسیار مهم و تاثیرگذار بر هزینه ترخیص کالا از گمرک است. انتخاب روش حمل در کاهش یا افزایش هزینه می‌تواند بسیار موثر باشد. برای مثال اگر شما از روش حمل و نقل دریایی برای ارسال کالاهای خود استفاده کنید به مراتب هزینه کمتری نسبت به حمل و نقل هوایی خواهید پرداخت.

اما آخرین مورد از عوامل تاثیرگذار، زمان ترخیص کالا است. چرا که بعضی از قوانین واردات و صادرات برای برخی کالاها فصلی و فقط برای محدوده زمانی مشخص می‌باشند بنابراین باید در انتخاب زمان نیز دقت بسیاری کرد.

خروج کالا از گمرک

هزینه خروج کالا از گمرک

اهمیت ترخیص کالا از گمرک

بارها به این مسئله اشاره کرده‌ایم که ترخیص کالا از گمرک از جمله مهمترین فرایندها در زمینه واردات و صادرات کالا می‌باشد که بسته به قوانین و مقررات کشورها دارای سلسله مراتب گوناگونی است.

برای انجام این فرایند لازم است که با مراحل ترخیص کالا و قوانین و مقررات آن به خوبی آشنا باشید چرا که در صورت بروز هرگونه بی‌دقتی و عدم شناخت کافی، ترخیص کالای شما به مشکل برخورده و گاهاً کالای شما قاچاق محسوب می‌شود که در نتیجه باید خسارت مالی و اعتباری زیادی را بپردازید.

آشنایی با قوانین و مقررات واردات کالا و شناخت در رابطه با چگونگی انجام مراحل ترخیص کالا از گمرک برای بازرگانان امری مهم و با اهمیت است. با توجه به این مسئله که ترخیص کالا از گمرک می‌تواند مدت زمان زیادی از شما بگیرد بهتر است برای انجام تمام امور مربوط به ترخیص کالاهای تجاری خود را به شرکت هایی واگذار کنید که در این زمینه از تجربه و دانش لازم برخوردار می باشند.

در حقیقت شرکت‌هایی که در زمینه ترخیص کالا از گمرک فعالیت دارند علاوه بر اینکه با قوانین و مراحل انجام این کار به خوبی آشنا می‌باشند بارها این کار را در مرزهای مختلف و در خصوص جابجایی انواع کالاها انجام دادند بنابراین تجربه لازم را به دست آوردند از این رو با سپردن فرآیند ترخیص کالاهای خود به چنین افرادی نه تنها در وقت خود صرفه جویی می کنید بلکه می توانید از پرداخت هزینه های سنگین نیز جلوگیری کنید.

شرکت فقیهی از جمله شرکت هایی است که سال های بسیاری در امر واردات و ترخیص کالا از گمرک فعالیت دارد. بنابراین، شما به راحتی می توانید با متخصصین شرکت ارتباط گرفته و در زمینه چگونگی انجام فرآیند ترخیص کالا از گمرک از راهنمایی و  تجربه آنها استفاده کنید.

ترخیص کالا از گمرک

اهمیت ترخیص کالا از گمرک

در نهایت اینکه

بار دیگر یادآوری می‌کنیم که فرایند ترخیص کالا از گمرک از جمله مهم‌ترین فرایندها در زمینه واردات کالا به کشور می‌باشد که بسته به قوانین مقررات کشورها متفاوت خواهد بود برای انجام این فرایند باید مراحل مشخص شده توسط شرکت مبدا و مقصد را به صورت قانونی و با دقت پشت سر بگذارید. مراحل ترخیص کالا از گمرک عبارتند از: ثبت اظهارنامه، دریافت کوتاژ، کنترل ارزیابی کالا، اخذ مجوز، بررسی تعرفه، مراحل پرداخت و دریافت از انبار، پرداخت هزینه و صادر شدن سند ترخیص، اجازه بارگیری و خروج کالا.

سوالات مربوط به ترخیص کالا از گمرک

1ترخیص کالا چیست؟
ترخیص کالا از گمرک مهم ترین فرآیند یا مرحله در زمینه واردات کالا به کشور به شمار می آید و این فرآیند بسته به قوانین و مقررات کشورها متفاوت می باشد.
2اسناد و مدارک مورد نیاز جهت ترخیص کالا چیست؟
پیش‌نویس و ثبت در سیستم EPL گمرک، تصویر کارت بازرگانی، قبض انبار، بارنامه، گواهی مبدأ، پرفورما یا پیش فاکتور، فاکتور، ترخیصیه، اعلامیه تأمین ارز، مجوز ثبت سفارش، بیمه نامه گمرکی، مجوزهای قانونی در صورت نیاز و وکالتنامه رسمی (در صورتی که کار را به ترخیص‌کار سپرده باشید.).
3هزینه خروج کالا از گمرک شامل چه مواردی است؟
هزینه باربری، تخلیه، تعیین تعرفه، هزینه آزمایشگاه, انبارداری و هزینه کارشناسی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *